Jakob Nielsen om Enterprise 2.0

Jakob Nielsen er ikke bare usability-guruen med de danske aner, han har også sammen med Patty Caya skrevet en rapport (whitepaper?!) om implementering og brug af sociale medier i virksomheder / organisationer.  Pointerne er skåret efter tilgangen lissom vedr. UX, – du skal være realistisk, og det skal virke.

“Enterprise 2.0:Social Software on Intranets.
Report From the Front Lines of Enterprise Community, Collaboration, and Social Networking Projects”.

Rapporten er skrevet af Patty Caya and Jakob Nielsen. 172 sider. Pris US $ 298,-

 

– Hvad kan vi forvente når virksomheden søsætter et socialt intranet?   

 – Vil kun en meget lille gruppe af medarbejdere skrive alle blogindlæg, bookmarke interessante websites og sørge for trafik på den interne Twitter-strøm?

 – Ja!

 

Sådan skriver Jacob Nielsen & Co i rapporten. Og det er heller ikke et problem, for resten af medarbejderne vil følge med i begivenhederne som lyttere og tilskuere, og måske nu og da kommentere eller ’like’,  – ligesom det er tilfældet i det meste andet der sker i virksomheder og andre sociale sammenhænge.

 

Der er skarpe spørgsmål og svar i rapporten om Enterprise 2.0 fra usability guruen Jacob Nielsen & Co.

 

Selv om det ser ud som om Facebook, Twitter og Wikipedia nærmest skriver sig selv ude på det store internet, så vil det samme ikke ske når vi slipper de sociale medier løs i vores virksomhed. Det skyldes ikke at de sociale medier er svære at bruge praktisk-teknisk set, men at det straks er sværere at forstå og bruge dem effektivt som et arbejdsredskab og ikke mindst en samarbejdsmetode. For det store flertal af medarbejdere vil det være helt nyt også selv om de har en Facebook-profil i fritiden. Derfor kræver sociale medier både praktisk og strategisk træning for at skabe resultater i din virksomhed.

 

 

– Vil det sige at rapporten er skeptisk over for sociale medier i virksomheden?

 – Nej !

Rapporten er klart positiv og mener du skal investere tid og kræfter i Enterprise 2.0. – Fordi Enterprise 2.0 ligesom Internettet er kommet for at blive. – Fordi det kan skabe forretningsresultater. Rapporten er pragmatisk, ikke idealistisk. Det vil sige: Med rapporten bliver du advaret om at det sociale ikke er en solskinshistorie. – Før du investerer sociale medier i virksomheden, før du relancerer intranettet som et socialt intranet med profilbilleder og twitterwidget ude til højre.

 

Det skarpe og for nogle læsere sandsynligvis provokerende ved rapporten er dens benhårde fokus på at skabe realitiske forandringer. Skridt for skridt fremad ud fra opfattelsen: Selv om Enterprise 2.0 teknologier kan fremstå revolutionære, så er organisatoriske processer evolutionære. Du vil lede forgæves efter ønsketænkning og fine idealer i rapporten. Det positive er så at du ikke bliver skuffet eller frusteret over at virkeligheden ikke opfylder Enterprise 2.0 evangelisternes profetier.

 

– Men er de fleste virksomheder ikke allerede godt i gang med Enterprise 2.0? Viser McKinseys globale og SocialSemantics danske undersøgelser ikke, at rigtig mange forventer sig rigtig meget af web 2.0 teknologier i virksomheden.

– Njaeeh…

 

Som rapportens forfattere skarpt skriver, så er det ikke nok at tænke på at bruge Enterprise 2.0. Og sandheden om de nævnte undersøgelser er også, at de siger meget lidt om den faktiske brug og udbytte af Enterprise 2.0. Så velkommen i klubben, hvis du ikke helt ved hvordan du skal gøre, men gerne vil i gang med Enterprise 2.0, skriver rapportens forfatterne.

 

 

 

– Skal vi bruge Yammer, Podio eller Ninq når vi skal igang? Eller kan vi bare tænde for web 2.0 facilteterne i Sharepoint?

– Tilbage til start.

 

Spørgsmålet er forkert stillet. Det skal være et klart og veldefineret forretningsmål som styrer tilgangen.  -Hvordan kan vi styrke udviklingen af vores ydelser og markedsposition?  – Hvordan kan vi udvikle og udnytte vores bedste medarbejdere?  Og så videre. Bare at skabe kommunikation, community, og collaboration vil ikke være nok for de fleste virksomheder. I nogle tilfælde vil 2.0 digitalisering af kunderelationer eller internt samarbejde gøre mere skade end gavn. Det meget omtalte ‘architecture of participation’ er ikke et universalmedikament. Spørgsmålet skal ikke være hvilket 2.0 værktøj vi kunne tænke os, men hvilken forretningsstrategi og konkurrencekraft vi satser på, hvordan vi så gør dét, og først derefter om der er smarte måder at kommunikere og samarbejde på i dag.

 

Rapporten introducerer Enterprise 2.0 ud fra både et strategisk og praktisk perspektiv: Den tager fat i de organisatoriske muligheder og udfordringer der rejser sig med Enterprise 2.0, og den tager fat i de konkrete værktøjer som f.eks. wiki og twitter. De lidt mere højtflyvende organisatoriske spørgsmål er relevante fordi Enterprise 2.0 ikke bare er et nyt sæt digitale værktøjer, men i allerhøjeste grad også en ny måde at organisere arbejdet og tænke forretningen på. Og de konkrete værktøjer er relevante at granske kritisk fordi vi nu ikke længere bare er hjemme og på internettet, men midt i andre gøremål i en virksomhed, hvor der gælder andre spilleregler, og vores erfaring med Facebook derfor ikke nødvendigvis er tilstrækkelige.

 

Og selv om Jacob Nielsen stadig er meget userbility-mand, så kan han også godt nogle gange kan se at signalværdi i f.eks. et fedt layout eller i at lade Twitter-opdateringer rulle direkte ind på virksomhedens corporate site, kan være et kneb til at fremme en ellers vanskelig udviklingsproces.

 

Det hele er skrevet i øjenhøjde til en læser der har en vis erfaring med både organisatoriske forandringsprocesser, virksomheds-intranet og de nye web 2.0 teknologier. Det er altså ikke en begynder-introduktion. Men det er heller ikke en rapport der er besværliggjort af teoretiske begreber eller management jargon selvom den trækker på en stor teoretisk og praktisk viden. Undervejs er der adskillige gode henvisninger til videre læsning for den interesserede læser. Rapporten indeholder også en række case-studier, og der er undervejs beskrevet mange eksempler, inkluderet mange screen shots af den omtalt Enterprise 2.0 software, og ordrette udtalelser fra personer i  casevirksomhederne.

 

Summa summarum så er rapporten både sprogligt og grafisk velformidlet, analytisk skarp og journalistisk levende i kraft af de mange eksempler.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s