Boeing Hypertext

Boeing er med den nye 787 Dreamliner blevet berømt for at arbejde med åbne samarbejdsprocesser understøttet af wikis mm. Det skulle efter sigende have forkortet manualen fra 2500 til 20 sider og tiden det tager at samle en flyvemaskine fra adskillige uger til 3 dage. Det er da nærmest et 2.0 eventyr. Og det er også blevet genfortalt rigtig mange gange i Enterprise 2.0 sagaen. Dele af eventyret kan læses her

http://anthonydwilliams.com/wp-content/uploads/the-global-plant-floor.pdf

Hvor meget åbent og emergent hypertext og wiki der helt præcist er over det, er svært at vurdere. Der er sikkert også benhård command & control med undervejs i historien.

I det seneste nummer af Boeings interne branchemagasin AERO er der et par indslag om optimering af Boeings service over for flyselskaberne. Se magasinet her

http://www.boeing.com/commercial/aeromagazine/articles/2010_q4/index.html

Det er både fleksibilitet og standardisering som er på programmet. Nu kan vi ikke få direkte adgang til software-interfacet, men der er nogle screen-shots som kan give en god idé om hvordan det fungerer. Og her er det tydeligt, at det ikke er en åben wiki som flyselskaberne kan skrive med i.  Tværtimod. Jeg tror der står SAFETY med store bogstaver bag den beslutning.

Sammenholdt med de ganske givet åbne og emergente hypertext organiseringer der også hersker hos Boeing, så er det måske et ganske præcist eksempel på det Nonaka kalder for en hypertext organisering, hvor der både er projektprocesser, græsrodsnetværk og top-down-management.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s